A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Centar za ratnu traumu

Depresija je stanje koje se može opisati na mnogo načina. Kada neko kaže „ Depresivan sam“, to može da se razume na različite načine. Jedan od razloga za to je što se sama reč depresija često koristi kada objašnjavamo širok spektar stanja i osećanja – od tužnog raspoloženja, pa do duboke potištenosti, bezvoljnosti i stava da je život bezvredan.

Depresivno raspoloženje je deo reakcije koju ljudi obično ispoljavaju kada doživljavaju neki gubitak ili neuspeh. Međutim, depresivno raspoloženje može da bude deo depresivnog stanja koje je trajnije i uzrokuje veći nivo patnje i brojne smetnje u ponašanju i socijalnom funkcionisanju. Depresivna stanja po svojoj jačini mogu da variraju od blagih , preko umerenih, pa do veoma snažnih, kada osoba gubi zanimanje za spoljašnji svet, teško se pokreće na bilo kakvu akciju, doživljava život kao bezvredan ili oseća da je jedino rešenje da ga okonča. Ove epizode depresivnog stanja mogu da traju od nekoliko meseci do godinu dana, kao i da se tokom života ponavljaju više puta.

Da bi se za nekog dakle reklo da pati od depresivnog poremećaja, nije dovoljno da se on samo oseća neraspoloženo i nezainteresovano. Neki od osnovnih znakova depresivnog poremećaja, pored već spomenutog depresivnog raspoloženja, jesu gubitak interesa i zadovoljstava u uobičajenim aktivnostima i smanjena životna energija u vidu umora i umanjene aktivnosti.

Zadatak ovog alata je da pomogne u proceni Vašeg trenutnog stanja, i da Vam sugeriše šta biste mogli da uradite da biste se osećali bolje.